Izdavaštvo
IZDAVAČKA DJELATNOST

Izdavačka djelatnost Instituta uključuje časopis Narodna umjetnost i biblioteku Nova etnografija. Časopis je počeo izlaziti 1962. godine kao godišnjak, a od 1995. godine (od broja 32/1) izlazi dva puta godišnje: prvi je broj na engleskom jeziku dok drugi izlazi na hrvatskom. Biblioteka Nova etnografija objavljuje knjige s područja etnologije, antropologije i folkloristike.

Publikacije

Ishodište » CD izdanja » Publikacija Details
  

Kačićevim tragom

Autor:Author: Vido Bagur & Jakša Primorac, ur.
Nakladnik:Publisher: Institut za etnologiju i folkloristiku
Godina izdanja:Year of publication: 2004.
Godine 2004. navršilo se tristo godina od rođenja fra Andrije Kačića Miošića, velikog hrvatskog pjesnika rodom iz Makarskog primorja (Brist, 1704. - Zaostrog 1760.). 
Pjevanje iz Kačića počelo se gubiti već u prvoj polovici 20. stoljeća. Prije nekoliko godina vodstvo Međunarodne smotre folklora odlučilo je Kačićevu obljetnicu 2004. proslaviti svečanim koncertom, televizijskom emisijom i izdavanjem kompaktnog diska s primjerima sačuvanog izvedbenog folklora na predlošku Kačićevih stihova. Svi žanrovi i stilovi koji su prezentirani na disku živjeli su u puku zajedno s velikom popularnošću deseteračke poezije. Kačić je tu bio nezamjenjivo štivo. Bez obzira što disk uglavnom prezentira jednostavne, današnjem slušatelju donekle monotone, napjeve ipak je u glazbenom smislu dojmljiva raznolikost glazbenih žanrova i stilova od guslarskog, preko primjera jednostavnih dijatonskih napjeva za dulje deseteračke pjesme u izvedbi različitih solista i grupa, pjevanja uz ples, dvaju specifičnih arhaičnih dvoglasnih pjevanja u tijesnim intervalima ("kantanje po starinsku" iz istarsko-kvarnerskog područja i sinjska "rera" iz dinarskog područja), do dijatonskog višeglasja primorske dalmacije.
hr-HRen-US

Pretraživanje publikacija
Traži