hr-HRen-US

Novosti

17.10.2012.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE KNJIŽEVNA ŽIVOTINJA: KULTURNI BESTIJARIJ II. DIO

Hrvatska sveučilišna naklada i Institut za etnologiju i folkloristiku
pozivaju Vas na predstavljanje knjige
 
KNJIŽEVNA ŽIVOTINJA: Kulturni bestijarij II. dio

(urednice: Suzana Marjanić i Antonija Zaradija Kiš)

u ponedjeljak, 22. listopada 2012. godine u 18 sati
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.
 
 
O knjizi će govoriti Anita Šikić i dr. sc. Tvrtko Zebec, za nakladnike; akademik Josip Bratulić, dr. sc. Ines Prica, dr. sc. Mirela Holy i urednice zbornika.
 
Glazbeni zoo ugođaj: Lidija Bajuk

Radujemo se Vašemu dolasku!


 
 
O književnoanimalističkom zborniku ukratko:

Knjiga Književna životinja razdijeljena je u osam cjelina: Mitske i etno književne životinje – deset priloga, Književno srednjovjekovlje i humanizam životinja – sedam priloga, Književna renesansa, manirističke i barokne životinje – šest priloga, Suvremena književna životinja – osam priloga, Književno-fantastična životinja – dva priloga, Dječji književni zoo – tri priloga, Filozofsko-književna životinja: zooetika – dva priloga i Život životinja kroz književnost – deset priloga. Radovi su, uglavnom, razvrstani prema književnopovijesnom kriteriju: životinja kao književna činjenica promatra se od najstarijih književnih zapisa pa sve do suvremenosti, pri čemu je posljednja, književnopovijesno raznorodna cjelina ujedno i zaključna.

Književna životinja s 48 književnoanimalističkih radova želi istaknuti postojanje dobroga teorijskoga i etičkoga razloga da se u proučavanje životinja još intenzivnije uključi humanistika i time sugerira zajednički program "kreativnoga disciplinarnoga uznemirivanja", kako je istaknula engleska teatrologinja Una Chaudhuri (2007.), otvarajući perspektive novih čitanja odnosa ljudi i životinja. Upravo to kreativno uznemiravanje pokušavamo ostvariti Književnom životinjom i u našim kulturnim krugovima, kao rezultatom književnoanimalističkih promišljanja kroz koja se isprepliću i realna i estetska nadahnuća o ŽIVOTINJI U KNJIŽEVNOSTI ili jednostavno o KNJIŽEVNOJ ŽIVOTINJI, koja će nam u konačnici sama odgovoriti na pitanje ZAŠTO ČITATI ŽIVOTINJU?