hr-HRen-US

Novosti

04.03.2013.

ETNOGRAFIJA BILJEŽENJA - Radionica za studente

Radionica za studente u organizaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku i Odsjeka za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci

Etnografija bilježenja

Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci organiziraju jednodnevnu radionicu Etnografija bilježenja koja će se održati u Rijeci 5. listopada 2013. u Kampusu Trsat. Radionica je namijenjena studentima završnih godina diplomskih studija etnologije i kulturne antropologije, kulturalnih studija, sociologije, književnosti i sl., iz Hrvatske i iz regije, koji su zainteresirani za upoznavanje i iskušavanje etnografskih metoda istraživanja. Cilj je kroz intenzivni jednodnevni predavački i terenski rad osvijestiti i problematizirati jednu od osnovnih tehnika i jedan od proizvoda terenskog rada i etnografske metode: bilježenje i bilješke. Voditeljice radionice su: dr. sc. Sarah Czerny, dr. sc. Marijana Hameršak, dr. sc. Iva Pleše i dr. sc. Sanja Puljar D'Alessio. Nakon uvodnih predavanja o bilježenju kao analitičkoj metodi, tehnici kvalitativnog istraživanja, tekstualnom proizvodu i dr. slijedi terenska vježba u kojoj će svi sudionici radionice (predavači i studenti) na zadanim lokalitetima bilježiti svoja zapažanja na temu: prostor i kretanje. Zatim će se u raspravi reflektirati množina, kao i razlike i sličnosti u okviru vježbe izrađenih terenskih bilješki te sami procesi njihova nastanka. U završnom dijelu radionice povezat će se uvodna izlaganja s iskustvom i refleksijama proizašlim iz terenske vježbe.

Raspored radionice:
10:30 – 12:30 uvodna predavanja
12:30 – 14:00 pauza za ručak
14:00 – 17:00 zajednička terenska vježba voditeljica i polaznika
17:00 – 18:00 pauza za kavu

18:00 – 20:00 rasprava i zaključna izlaganja

Prijave na radionicu primaju se do 1. travnja 2013. na adresu etnografija.biljezenja@gmail.com. U prijavi je uz ime i prezime potrebno navesti afilijaciju (sveučilište, studijsku grupu i godinu studija). Broj polaznika ograničen je na dvadeset.