hr-HRen-US

Novosti

27.05.2013.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE „HRVATSKA SVAKODNEVICA - ETNOGRAFIJE VREMENA I PROSTORA“


Pozivamo Vas na predstavljanje knjige

Hrvatska svakodnevica
Etnografije vremena i prostora

urednica
Jasne Čapo i Valentine Gulin Zrnić

koje će se održati u
srijedu, 5. lipnja 2013. godine u 18 sati
u Medijateci Francuskog instituta u
Zagrebu, Preradovićeva 5

O knjizi će govoriti
dr.sc. Sanja Puljar D’Alessio
dr.sc. Martine Segalen
i urednice knjige

Srdačno ste pozvani!

 

Knjiga Hrvatska svakodnevica: etnografije vremena i prostora donosi recentne radove etnologa i kulturnih antropologa prvobitno objavljene na francuskom jeziku u časopisu Ethnologie française (vol. XLI, br. 2, 2013.). Autori su kritički zagrabili u fenomene hrvatske kulturne i društvene svakodnevice kao što su urbane promjene u Zagrebu, dugoročna nezaposlenost u Hrvatskoj, ilegalne hrvatske radne migrantice u Njemačkoj, suvremeni fenomeni identiteta, popularna glazbena kultura mladih, globalne kulturne politike primijenjene u hrvatskom kontekstu. Radovi se dotiču i nekih izrazito prijepornih mjesta hrvatske svakodnevice kao što je položaj Kumrovca, odnos tradicije i ekonomije ili odnosi osobnih, obiteljskih, društvenih i službenih sjećanja na ratove u 20. stoljeću.

 

Tekstovi na francuskome, u prijevodu gospodina Željka Klaića, objavljeni su uz potporu Ministarstva kulture RH; zbornik na hrvatskome objavljen je uz potporu Francuskog instituta u Zagrebu, Hrvatskog etnološkog društva i Instituta za etnologiju i folkloristiku.

 

Predstavljanju obiju izdanja nazočit će francuska veleposlanica u Zagrebu gospođa Michèle Boccoz i urednica Ethnologie française prof. emerita Martine Segalen.