Publications

Publishing activity of the Institute includes the journal Narodna umjetnost and the book series Nova etnografija. The journal started as an annual in 1962 and, since 1995, with the number 32/1, has been published twice a year; the first number in the year is in English and the second in Croatian. The series Nova etnografija publishes books in the area of ethnology, anthropology and folklore studies.

Publications

Ishodište » Biblioteka Nova Etnografija » Publikacija Details
  

Kamp, koridor, granica: studije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu

Autor:Author: Emina Bužinkić i Marijana Hameršak, ur.
Nakladnik:Publisher: Institut za etnologiju i folkloristiku, Centar za mirovne studije i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu - Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija
Godina izdanja:Year of publication: 2017.
Dokumenti:Documents: Sadrzaj

Pitanje izbjegličke krize jedno je od ključnih političkih pitanja u RH u zadnje dvije godine, a ovaj zbornik predstavlja jedan od pionirskih radova koji nude znanstveno utemeljen, a opet široj javnosti blizak pristup navedenoj temi. Vjerujem da će ovaj zbornik postati neizostavna literatura svima zainteresiranima za događaje od rujna 2015. do travnja 2016. godine, kao i za istraživače koji postupno, ali sigurno grade i šire akademsku disciplinu studija prisilnih migracija u Hrvatskoj.
Viktor Koska
Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija, Fakultet političkih znanosti
 
Zbornik Kamp, koridor, granica važan je analitički dokument koji pruža uvid u artikulacije globalnog fenomena (tzv. izbjegličke krize) na mikrorazini u određenom vremenskom trenutku: u Hrvatskoj kao najnovijoj državi članici EU i u razdoblju u kojem su tzv. zapadnobalkanskom rutom upravljale države, a ne krijumčari ljudi. Središnja tema ove knjige jedna je od najrelevantnijih tema suvremenih istraživanja migracija i izbjeglištva ne samo u nacionalnoj (hrvatskoj) akademskoj sredini nego i u međunarodnoj znanstvenoj areni.
dr. sc. Julija Sardelić
Sveučilište u Liverpoolu
 
Ovaj zbornik predstavlja izuzetan doprinos ne samo proučavanju hrvatske deonice migracijskog koridora u 2015. – 2016. godini, već i balkanske rute uopšte, ali i evropskih migracijskih politika i njihovih posledica. Pored ovoga, radovi okupljeni u ovom zborniku, koji se zasnivaju na empirijskim istraživanjima, uspešno obrađuju ključne teorijske probleme, ali imaju i praktični potencijal budući da problematizuju načine na koje se kreira, transformiše i regularizuje migracijska praksa i koncepti s njom u vezi.
dr. sc. Marta Stojić Mitrović
Etnografski institut SANU

 
Cijena:Price: 100 kn
hr-HRen-US

Search Publications
Traži