Publications

Publishing activity of the Institute includes the journal Narodna umjetnost and the book series Nova etnografija. The journal started as an annual in 1962 and, since 1995, with the number 32/1, has been published twice a year; the first number in the year is in English and the second in Croatian. The series Nova etnografija publishes books in the area of ethnology, anthropology and folklore studies.

Publications

Ishodište » Biblioteka Nova Etnografija » Publikacija Details
  

Mediterranean Food: Concepts and Trends. Proceedings of the 15th International Ethnological Food Research Conference, Dubrovnik, 27 September - 3 October, 2004.

Autor:Author: Patricia Lysaght & Nives Rittig-Beljak, ur.
Nakladnik:Publisher: Institut za etnologiju i folkloristiku
Godina izdanja:Year of publication: 2006

Ovaj svezak donosi radove s 15. skupa Međunarodnog povjerenstva za etnološko istraživanje prehrane održanog u Dubrovniku 2004. godine. Tema skupa bila je "Mediteranska prehrana. Koncepti i trendovi". Skupu su prisustvovali sudionici iz devetnaest zemalja, uglavnom europskih, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država i Japana. Ovi su znanstvenici pristupili temi s različitih teorijskih stajališta. Dok su jedni pretpostavljali stupanj prehrambenog i kulinarskog zajedništva u mediteranskom području, u prošlosti i sadašnjosti, drugi su analizirali sadašnje percepcije "Mediterana" kao integrativne kulturne i prehrambene regije, sugerirajući da su takvi stavovi nastali relativno nedavno kao odgovor na masovni turizam, globalni stil života i dijetetske trendove. Drugi se pristup usredotočio na utjecaj na međunarodne načine prehrane namirnica i jela povezanih s mediteranskim zemljama, kroz povijest, a tako i u naše doba. Predloženo je da jedna od glavnih postavki bude prilagodljivost mediteranskih jela - njihova "kameleonska" kakvoća koja im omogućava preuzimanje lokalnog kolorita različitih regija i svjetskih kuhinja.

Cijena:Price: 150,00 kn
hr-HRen-US

Search Publications




Traži