Publications

Publishing activity of the Institute includes the journal Narodna umjetnost and the book series Nova etnografija. The journal started as an annual in 1962 and, since 1995, with the number 32/1, has been published twice a year; the first number in the year is in English and the second in Croatian. The series Nova etnografija publishes books in the area of ethnology, anthropology and folklore studies.

Publications

Ishodište » Biblioteka Nova Etnografija » Publikacija Details
  

Kvartovska spika: Značenje grada i urbani lokalizmi u Novom Zagrebu

Autor:Author: Valentina Gulin Zrnić
Nakladnik:Publisher: Institut za etnologiju i folkloristiku - Naklada Jesenski i Turk
Godina izdanja:Year of publication: 2009.
Dokumenti:Documents: SADRZAJ
Naselja socijalističke izgradnje, moderni urbanizam, funkcionalne zone i stambene zajednice stvaraju nova iskustva življenja u našim gradovima druge polovice 20. stoljeća. U tom je razdoblju u Zagrebu, u južnom dijelu grada, izgrađeno desetak novih stambenih naselja. Osobne i obiteljske povijesti prepleću se s poviješću grada i temelj su ove kulturnoantropološke urbane studije. U njoj se propituju značenja upisana u grad jukstaponiranjem urbanističkih, socioloških i ideoloških diskursa kao i ona koja nastaju na temelju življenog iskustva.
Kako su se nova naselja uopće gradila? Zašto je južni Zagreb preimenovan u Novi Zagreb? Što se događa s naseljima tijekom vremena? Stvaraju li se lokalni urbani identiteti? To su samo neka od postavljenih pitanja u knjizi koja sažima dokumentaristički i etnografski pristup.
Cijena:Price: 150,00 kn
hr-HRen-US

Search Publications
Traži