DARIAH u Hrvatskoj – Hrvatska u DARIAH-u

Okrugli stol

Zlatna dvorana Hrvatskog instituta za povijest, Zagreb, 28. siječnja 2016.

Na okruglom stolu DARIAH u Hrvatskoj – Hrvatska u DARIAH-u, koji je u Zagrebu 28. siječnja 2016. u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest organizirao Institut za etnologiju i folkloristiku (IEF), s izlaganjima i raspravama o temi razvoja digitalne istraživačke infrastrukture za humanistiku i umjetnost sudjelovali su: Conny Kristel i Jakob Epler (DARIAH-EU), Karolj Skala, Davor Davidović i Eva Cetinić (Institut Ruđer Bošković), Ivan Marić i Draženko Celjak (Srce), Martina Kovač (Ministarstvo kulture) te Tvrtko Zebec i Koraljka Kuzman Šlogar (Institut za etnologiju i folkloristiku).

U Hrvatskoj, koja je jedna od utemeljiteljica DARIAH-ERIC konzorcija (Digitalna istraživačka infrastruktura za umjetnost i humanističke znanosti), IEF kao nacionalna koordinacijska ustanova trenutno radi na proširenju mreže partnerskih ustanova i usustavljenju nacionalnog konzorcija. Ovaj okrugli stol bio je organiziran s namjerom da se novopridošli članovi, kao i potencijalni novi partneri, upoznaju s ovom pan-europskom organizacijom i mogućnostima suradnje te da se definira modalitet za organizaciju i daljnje djelovanje DARIAH-HR grupacije.

Okrugli je stol okupio zainteresirane humaniste iz raznih znanstveno-istraživačkih instituta i više hrvatskih sveučilišta te informatičare koji razvijaju znanstvenoistraživačku infrastrukturu. Gostujući predavači iz središnjice DARIAH-ERIC-a (dr. Conny Kristel iz Amsterdama, inače jedna od troje ravnatelja, te Jakob Epler iz Göttingena, DARIAH-EU komunikacijski službenik) predstavili su taj europski konzorcij, predočili razne mogućnosti i modele uključenja hrvatskih znanstvenika u suradnju te dali smjernice za pronalaženje istraživačkih stipendija iz područja digitalne humanistike. Izrazili su posebno zadovoljstvo izrazito brzim i zainteresiranim širenjem zajednice partnera u Hrvatskoj. Domaći su izlagači predstavili aktualne domaće i europske znanstveno-istraživačke infrastrukturne projekte te nacionalne strateške planove iz tog područja. U konačnici su se definirali i najvažniji koraci koji će se poduzeti u pravcu daljnjeg usustavljenja DARIAH-HR zajednice.