Autor: Patricia Lysaght & Nives Rittig-Beljak, ur.
Nakladnik: Institut za etnologiju i folkloristiku
Godina izdanja: 2006.
Cijena: 150,00 kn

Mediterranean Food: Concepts and Trends. Proceedings of the 15th International Ethnological Food Research Conference, Dubrovnik, 27 September – 3 October, 2004.

Ovaj svezak donosi radove s 15. skupa Međunarodnog povjerenstva za etnološko istraživanje prehrane održanog u Dubrovniku 2004. godine. Tema skupa bila je “Mediteranska prehrana. Koncepti i trendovi”. Skupu su prisustvovali sudionici iz devetnaest zemalja, uglavnom europskih, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država i Japana. Ovi su znanstvenici pristupili temi s različitih teorijskih stajališta. Dok su jedni pretpostavljali stupanj prehrambenog i kulinarskog zajedništva u mediteranskom području, u prošlosti i sadašnjosti, drugi su analizirali sadašnje percepcije “Mediterana” kao integrativne kulturne i prehrambene regije, sugerirajući da su takvi stavovi nastali relativno nedavno kao odgovor na masovni turizam, globalni stil života i dijetetske trendove. Drugi se pristup usredotočio na utjecaj na međunarodne načine prehrane namirnica i jela povezanih s mediteranskim zemljama, kroz povijest, a tako i u naše doba. Predloženo je da jedna od glavnih postavki bude prilagodljivost mediteranskih jela – njihova “kameleonska” kakvoća koja im omogućava preuzimanje lokalnog kolorita različitih regija i svjetskih kuhinja.