Humanities at Scale: Evolving the DARIAH-ERIC (HaS-DARIAH)

Obzor 2020, 2015. – 2017.

Humanities at Scale (HaS) zamišljen je kao nastavak dosadašnjih postignuća DARIAH-ERIC konzorcija te daljnja nadogradnja i unaprjeđenje aktivnosti na području digitalno omogućenih istraživanja u umjetnosti i humanistici. U tom cilju HaS je usmjeren na tri glavne aktivnosti: rast DARIAH zajednice, razvoj osnovnih usluga te informiranje istraživačkih zajednica. Institut za etnologiju i folkloristiku uključen je u realizaciju dijela projekta naslovljenog “Rast DARIAH-a” kao povezani treći partner. U 2017. godini planirana je bila organizacija radionica s područja digitalne humanistike, traženje i predlaganje osoba koje bi mogle preuzeti ulogu „ambasadora“ DARIAH-a te nastavak širenja mreže kontakata u Bosni i Hercegovini i Makedoniji s namjerom da ih se poveže s DARIAH-EU konzorcijem. Ideja je da IEF postane regionalno koordinacijsko središte za BIH i Makedoniju te potakne upoznavanje i intenzivnije uključenje antropologije i drugih humanističkih i umjetničkih područja, kao i baštinske ustanove, u polje digitalne humanistike.

Glavni nositelj projekta: DARIAH-ERIC, voditelj dr. Tobias Blanke, Centre for e-Research, Department of Digital Humanities at King’s College London

Ostali partneri: Centre National de la Recherche Scientifique (FR), Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (NL), Georg-August-Universitaet Goettingen Stiftung Oeffentlichen Rechts (DE)

Povezani Treći partneri: Consiglio Nazionale delle Ricerche (IT), Centre virtuel de la connaissance sur l’europe (LU), Academy of Athens (GR), Oesterreichische Akademie der Wissenschaften (AT), National University of Ireland Maynooth (IRL), Aarhus Universitet (DK), Institut za etnologiju i folkloristiku (HR)

Tehnička i znanstvena voditeljica za Hrvatsku: dr. sc. Koraljka Kuzman Šlogar, voditeljica Odjela dokumentacije

Suradnik IEF: dr. sc. Tvrtko Zebec, znanstveni savjetnik