
Povijesni rječnik hrvatskog kulinarstva

Ovaj rječnik sadrži rječničku građu vezanu uz sve aspekte kulinarstva: namirnice, odnosno biljke i životinje koje su se koristile ili se koriste u ljudskoj prehrani, kuharske postupke, pribor i jela hrvatske kuhinje, kao i ona koja su se udomaćila ili su pak prisutna u današnjoj hrvatskoj kuhinji.
Rječnici se možda i više nego drugi tekstovi opiru dovršenosti. Rječnik je tek početak, vrutak gdje utažujemo početnu znatiželju. Za ovim ćete rječnikom posegnuti da biste spoznali ili naučili nešto novo ili pak razjasnili nešto već znano. Svijet prehrane beskrajan je gotovo kao i svijet riječi. Tomislav Ladan kazao je: “S koje god se strane dirne u riječ, ili u sklop riječi, događa se nešto neočekivano. To jest svaki dublji ili sustavniji zahvat u pojavu i narav riječi kao da odvlači u beskraj, i sav se istraživački napor gubi u beskonačnosti. A s tom beskonačnošću susrećemo se bilo da pođemo prema nutrini riječi, bilo prema van – u sve njezine moguće veze s drugim riječima.” (Ladan, 2009: 13). Korištenje ovog rječnika neće vas nužno odvesti u beskonačnost, ali sigurno hoće u neko novo iskustvo kušanja i pripremanja hrane te utažiti akademsku, stručnu, profesionalnu, svakodnevnu žeđ za znanjem o hrvatskom kulinarstvu.