Autor: Jelena Ivanišević, sastavila i obradila
Nakladnik: Institut za etnologiju i folkloristiku
Godina izdanja: 2015.
Cijena: 200,00 kn / 26,54 EUR

Povijesni rječnik hrvatskog kulinarstva

Povijesni rječnik hrvatskog kulinarstva nastajao je od 2007. godine u sklopu znanstvenog projekta Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20 i početka 21. stoljeća. Ovaj, prvi svezak donosi leksičku građu od slova A do slova M te uključuje 8 393 rječničkih natuknica. Iako je početkom projekta očekivani opseg rječnika pretpostavljao 10 000 natuknica u dva sveska (A-M, N-Ž), građa samog prvog sveska nadmašuje početne planove.

Ovaj rječnik sadrži rječničku građu vezanu uz sve aspekte kulinarstva: namirnice, odnosno biljke i životinje koje su se koristile ili se koriste u ljudskoj prehrani, kuharske postupke, pribor i jela hrvatske kuhinje, kao i ona koja su se udomaćila ili su pak prisutna u današnjoj hrvatskoj kuhinji.

Rječnici se možda i više nego drugi tekstovi opiru dovršenosti. Rječnik je tek početak, vrutak gdje utažujemo početnu znatiželju. Za ovim ćete rječnikom posegnuti da biste spoznali ili naučili nešto novo ili pak razjasnili nešto već znano. Svijet prehrane beskrajan je gotovo kao i svijet riječi. Tomislav Ladan kazao je: “S koje god se strane dirne u riječ, ili u sklop riječi, događa se nešto neočekivano. To jest svaki dublji ili sustavniji zahvat u pojavu i narav riječi kao da odvlači u beskraj, i sav se istraživački napor gubi u beskonačnosti. A s tom beskonačnošću susrećemo se bilo da pođemo prema nutrini riječi, bilo prema van – u sve njezine moguće veze s drugim riječima.” (Ladan, 2009: 13). Korištenje ovog rječnika neće vas nužno odvesti u beskonačnost, ali sigurno hoće u neko novo iskustvo kušanja i pripremanja hrane te utažiti akademsku, stručnu, profesionalnu, svakodnevnu žeđ za znanjem o hrvatskom kulinarstvu.