DARIAH week 2019, Zagreb 4. – 8. studenoga

Hrvatska, kao članica i jedna od utemeljiteljica europskog konzorcija istraživačkih infrastruktura za umjetnost i humanistiku DARIAH-ERIC ove je godine prvi puta domaćin godišnjeg susreta upravnih i koordinacijskih tijela te organizacije, koji će se održati u Zagrebu u auli Rektorata od 5. do 7. studenoga.

Ovaj je događaj prepoznat kao prilika da se predstavi i popularizira u Hrvatskoj prilično podcijenjeno i slabo poznato područje digitalne humanistike i umjetnosti pa se uz njega ciljano vezao i cijeli niz drugih međunarodnih događanja u organizaciji partnerskih ustanova DARIAH-HR konzorcija: ponajprije Ministarstva znanosti i obrazovanja kao nacionalnog predstavnika i Instituta za etnologiju i folkloristiku kao koordinacijske ustanove, zatim Instituta za povijest umjetnosti, Sveučilišnog računskog centra, Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti i Sveučilišta u Zagrebu, uz svesrdnu potporu drugih partnerskih ustanova.

Tjedan započinje dvodnevnom konferencijom Digital Art History – Methods, Practices, Epistemologies II u suorganizaciji Instituta za povijest umjetnosti i Sveučilišnog računskog centra Srce (Srce, Josipa Marohnića 5, 4. i 5. studenoga).

U Zagrebu će se održati potom i završna konferencija projekta DARIAH ERIC Sustainability Refined – DESIR, kojoj će moći prisustvovati ograničeni broj članova hrvatskog konzorcija, 6. studenoga u auli Rektorata od 14:00 do 18:00 sati.

Dvije nove DARIAH-ove međunarodne radne skupine u nastajanju 7. studenoga će između 16:00 i 18:00 sati održati inicijalne sastanke koji su otvoreni svima zainteresiranima: Theatralia u auli Rektorata, a Digital Art, Art history and Technology u klupskoj prostoriji Muzeja za umjetnost i obrt (u podrumu).

Petak 8. studenoga je dan posvećen proslavi 10. godišnjice Digitalne knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji će završiti okruglim stolom Politike i prakse digitalne kulture: prema koordiniranom suradničkom modelu. Paralelno će se toga dana u prostorima knjižnice HAZU održavati i sastanak/radionica Radne skupine Ethics and Legality in the Digital Art and Humanities.

DARIAH Week 2019 Program

DESIR Final Event Draft Agenda

Program – 10 godina Digitalne zbirke HAZU – DiZbi

2019 DAH Conference Program Artnet