Autor: Orlanda Obad i Petar Bagarić, ur.
Nakladnik: Institut za etnologiju i folkloristiku i Naklada Jesenski i Turk
Godina izdanja: 2020.
Cijena: 230 kn / 30,53 EUR

Devedesete. Kratki rezovi

Zbornik „Devedesete. Kratki rezovi“ (IEF i Jesenski & Turk), koji su uredili Orlanda Obad i Petar Bagarić, okuplja deset tekstova iz različitih društvenohumanističkih disciplina – od etnologije i kulturne antropologije do ekonomije. Temeljna je namjera zbornika bila pružanje kritičkih uvida u dekadu u kojoj je započet niz razvojnih putanja koje su i danas dio hrvatske svakodnevice, a željeli smo i propitati neke ustaljene interpretativne obrasce kroz koje pristupamo devedesetima.

Od domestifikacije kapitalizma (M. Kolanović) i “demokratizacije nasilja” (D. Petrović), preko uloge endogenog drugog u hrvatskoj književnosti i tranziciji (B. Koroman), sve do prikaza razvoja rentijerskih korporacija (D. Račić) – ova knjiga predstavlja i pokušaj konceptualizacije niza pojava koji ima potencijala i za širu primjenu.

Ozren Žunec, Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu: “… možemo kazati da je ovaj generacijski dosta obojen zbornik važan korak u stvaranju novih koncepata i istraživačkih paradigmi u nizu znanstvenih polja te se može smatrati nekom vrstom enciklopedije posljednje dekade prošlog stoljeća u Hrvatskoj.”

Reana Senjković, Institut za etnologiju i folkloristiku: “… zbornik je ujedno važna referenca za istraživače društvenih i humanističkih znanosti koji fokus svoga zanimanja nalaze u suvremenosti.”