Ivanje – blagdan sv.Ivana

Povodom blagdana sv. Ivana (24. lipnja prema gregorijanskom kalendaru, 7. srpnja prema julijanskom), koji se naziva Ivanje, Ivandan, Ivan Svitnjak, Jovandan i slično, Institut za etnologiju i folkloristiku priredio je kartu IEF IVANJE na kojoj se izbor iz do sada neobjavljenih terenskih zapisa o tom blagdanu iz fonda Dokumentacije Instituta pridružuje odgovarajućim lokalitetima.
Na karti dominiraju isječci iz rukopisa koji su nastali tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća u okviru institutskih terenskih istraživanja šireg konteksta godišnjih običaja određenog dijela Hrvatske. Uz dva su lokaliteta pridružene fotografije koje su novijeg datuma.
Isječci iz rukopisa i fotografije odnose se na neke specifične prakse vezane uz blagdan svetog Ivana, prije svega na paljenje vatri (krijesova, kresova, ognja, svitnjaka itd.), zatim postupke povezane s vjerovanjima u moć vatre, vode ili bilja na taj dan, kao i na različita gatanja i slično.
Fotografije i rukopisi iz kojih su preuzeti isječci pohranjeni su u Dokumentaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.