Priredile: Irena Miholić i Renata Jambrešić Kirin
Nakladnik: Institut za etnologiju i folkloristiku
Godina izdanja: 2019.
Cijena: 69,00 kn / 9,16 EUR
 
PDF

PRVI SVJETSKI RAT U HRVATSKIM TRADICIJSKIM PJESMAMA

Ova zbirka donosi odabir pjesama u kojima je Prvi svjetski rat istaknut kao tema ili kontekst izvedbe. Pjesme i napjevi odabrani su iz širem čitateljstvu teže dostupnih izvora: iz rukopisne građe pohranjene u Dokumentaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku, iz objavljene građe drugih arhiva te objavljenih zbirki sakupljača koji su svojim djelovanjem ili ostavštinom na neki način bili povezani s Institutom.

Odabir primjera prije svega potvrđuje višeslojnost glazbe u Prvom svjetskom ratu. S jedne strane tu su pjesme koje hrabre na boj, potiču na odanost caru i domovini, veličaju junaštvo i ratnička postignuća. Međutim, najbrojnija i najzanimljivija skupina pjesama imala je funkciju utjehe i kreativnog otpora krvavoj realnosti nametnutog rata među slavenskim narodima, a najmanji je broj pjesama koje na rat gledaju iz perspektive doma, onih koji ostaju.

Namjera ovog izdanja je upoznati javnost sa specifičnim, malo poznatim dijelom tradicijskih pjesama, ali je ujedno i priznanje autorima i zapisivačima koji su na terenu bilježili kulturu sjećanja na Prvi svjetski rat.