FEMINISMS IN A TRANSNATIONAL PERSPECTIVE 2023: Re/Configuration. Worlds in Motion (Dubrovnik, IUC, 22-26 May, 2023)

16th postgraduate course Feminisms in a transnational perspective: Re/Configuration. Worlds in Motion (Dubrovnik, IUC, 22-26 May, 2023)

 

U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku od 22. do 26. svibnja održan je šesnaesti poslijediplomski seminar Feminisms in a transnational perspective. Re/Configuration: Worlds in Motion u suorganizaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku, Centra za ženske studije i sveučilišta u Zagrebu, Beču i Napulju. Sudjelovalo je 24 sudionika/ica iz 9 različitih zemalja, a pozvana predavanja održale su prof. Kirsten Campbell (UK) i dr. sc. Orli Fridman (Izrael/Srbija). Iz IEF-na seminaru su izlagale Suzana Marjanić i Romana Pozniak, a Renata Jambrešić Kirin je sudjelovala na okruglom stolu posvećenom Dubravki Ugrešić (1949.-2023.).

Neke od tema seminara bile su: feminističke foremothers kao kreatorice društvenih promjena i epistemoloških re/konfiguracija; feministička ishodišta mirovnih pokreta u 1990-ima i danas; transformativni utjecaj koncepta feminističke pravde na međunarodnu legislativu; utjecaj feminističke učionice na proizvodnju znanja i društveni aktivizam; humanitarizam, pregorijevanje i koncept radikalne brige; feminističko zagovaranje (bio)sindikalizma i radnih prava migrantskih radnika/ica; feministička umjetnost i artivizam u postkolonijalnim društvima; feministička čitanja popularne kulture i filma; odnos ekofeminizma, ksenofeminizma i antropocena.

Booklet/Knjižica sažetaka