Radionica „Anthropology of Gender in the Balkans: Focusing on Historical Transformations & Analytical Strategies“

Institut za etnologiju i folkloristiku je u suradnji s Odsjekom za kulturnu antropologiju/europsku etnologiju i Centrom za rodne studije pri Georg-August Univerzitetu u Göttingenu (Njemačka) te udrugom ANIMA iz Kotora (Crna Gora) i Univerzitetom u Beogradu (Srbija) organizirao dvodnevnu radionicu „Anthropology of Gender in the Balkans: Focusing on Historical Transformations & Analytical Strategies“ (9-10 rujan 2019). Radionica je okupila znanstvenike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke. Cilj radionice bio je okupljanje antropologa i antropologinja koji se bave rodnim temama na Balkanu, predstavljanje njihovih recentnih etnografskih istraživanja te stvaranje znanstvenoistraživačke mreže za buduću suradnju. Osim o pojedinačnim prilozima sudionika, na radionici se raspravljalo kako istraživat i pisati o rodnoj dinamici, hijerarhijama, podčinjenosti i nejednakostima na Balkanu bez upadanja u zamke balkanističkog diskursa o nazadnosti regije, s jedne strane, te izbjegavanja samoegzotizacije, s druge strane.

Uvodno predavanje održala je Zsófia Lóránd (University of Cambridge) pod naslovom „On the Joys and Troubles of Writing the Intellectual History of Yugoslav Feminism of the 1970s and 1980s”.

Radionica je financijski potpomognuta u sklopu DAAD programa “East-West-Dialogue. University Dialogue with the countries of the Western Balkans”.