23. travnja 2023.

Predstavljanje transvrsne knjige Suzane Marjanić “Cetera animantia: od etnozoologije do zooetike” (Zagreb, Pergamena, Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, 2022.). Sudjeluju: Bruno Beljak, Institut za kulturu zdravlja životinja, Zagreb, Milka Car, Filozofski fakultet, Zagreb i Olga Orlić, Institut za etnologiju i  folkloristiku, Zagreb. Moderatorica promocije Jelena Ivanišević, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb. Više o knjizi koja tematizira etnozoologiju, zooetiku, viševrsnu etnografiju, ljudsko-životinjske studije i antropologiju životinja usp. http://pergamena.hr/?p=2526

 

11. travnja 2023.

Intermjau: Promišljanja o antropologiji životinja“: moderirani razgovor i radionica o Mačkozborniku, 11. travnja 2024., Odjel za etnologiju i kulturnu antropologiju,  Zadar, u sklopu tjednu Dana etnologije i antropologije. Moderirani razgovor se održao u Studentskom klubu u zgradi SEP-a s početkom u 18h kojemu je prethodila radionica sa studentima. Link: https://etnologijaiantropologija.unizd.hr/obavijesti/view/pozivamo-vas-na-dane-etnologije-i-antropologije-1

S ciljem promocije etnologije i antropologije i obogaćivanja sveučilišnih prostora zgrade SEP-a izvannastavnim, stručnim i popularnim sadržajima,  razgovor i radionica o Mačkozborniku: od Bastet do Catwoman bio je dio ovogodišnjega programa proljetnoga izdanja Dana etnologije i antropologije, koje su činile  radionice, moderirane rasprave i predavanja. Studenti Karolina Štefok i Orsat Mojaš u četvrtak, 11. travnja, vodili su moderirani razgovor „Intermjau: Promišljanja o antropologiji životinja“ povodom objave zbornika Mačkozbornik: Od Bastet do Catwoman, urednica Suzane Marjanić i Rosane Ratković. Tom prigodom, u razgovoru su sudjelovali Suzana Marjanić, jedna od urednica, te autori Tomislav Oroz i Karmen Turčinov, uz završno izlaganje studenata Orsata Mojaša i Karoline Štefok koji su slušali kolegij Antropologija životinja i inicirali navedeni moderirani razgovor.

 

13. prosinca 2023.

Marjanić, Suzana. 2023. “Ekofeminizam i klimatske promjene”, Zagreb, online, 13. 12. 2023. Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), projekt EcoFem!, izlaganje.

 

13. i 14. listopada 2023.

Suzana Marjanić: Ekofem-teorija i praksa – Živio ekofeminizam! Treće radno okupljanje platforme za ekofeminističko djelovanje u Bosni i Hercegovini EKOFEM BiH, Banja Luka, 13. i 14. listopada 2023. https://hcabl.org/suzana-marjanic-mi-zivimo-u-suvremenom-totemizmu/

 

5. listopada 2023.

Marjanić, Suzana. 2023. Mačkozbornik: od Bastet do Catwoman, ur. Suzana Marjanić i Rosana Ratkovčić, Zagreb, Jesenski i Turk, KIC, 2022. PUF, Pula, 5. 10. 2023. Sudjelovali: Branko Sušac, Paola Orlić i Enes Kišević.

 

21. listopada 2023.

Suzana Marjanić. O tome da je sva naša bila organska, Projekt Ilica, Q’ART Drštevni procesi, 21. listopada 2023. (Sudjeluju: Aleksandar Battista Ilić, Sunčica Ostoić, Kruno Jošt, Ivana Filip i Suzana Marjanić)https://www.facebook.com/photo/?fbid=718929240284656&set=pcb.718929286951318,

 

14. lipnja 2023.
Lidija Bajuk održala je 14. lipnja 2023. u PD Paklenica u Zadru znanstveno-popularno predavanje i radionicu “Kada dundača pije, dundara se smije, a dundica krije – praslavenske mitske predodžbe na temelju srodnih dijalektalnih ihtionima, astronima i mitonima“, u organizaciji Odjela za etnologiju Sveučilišta u Zadru, Arheološkog muzeja Zadar i PD Paklenica. Okupljenim etnolozima, arheolozima i drugim zainteresiranima projektna suradnica je predstavila svoja razmatranja jezično-mitske međupovezanosti hrvatskih dijalektalnih pojmova dundača (duga), dundica (vrsta ribe) i dundara (udavača). Predavanje je ostvareno kombinacijom izlaganja, heurističkog razgovora i predstavljanjem tekstualno-slikovnoga gradiva (PPT). Nakon predavanja autorica je u radioničkom dijelu uživo interpretirala dvije hrvatske tradicijske pjesme (o ribi rezi i o dundari), pozvavši nazočne da joj se pridruže u pjevanju i da u kontekstu izloženoga samostalno pokušaju objasniti njihova skrivena značenja.

 

25. travnja  2023.
Suzana Marjanić: Climate Change, the Anthropocene, the Capitalocene.   Beijing Foreign Studies University, China, online predavanje. Zahvaljujem na pozivu Goranu Đurđeviću.

13. ožujka 2023.
Suzana Marjanić, Lidija Bajuk i Maja Pasarić sudjelovale su u radio emisiji O kulturnoj animalistici. Okrugli stol ponedjeljkom. U razgovoru s voditeljicom emisije Majom Peterlić predstavile su istraživačko područje kulturne animalistike, tekući projekt (Kulturna animalistika: interdisciplinarna polazišta i tradicijske prakse – ANIMAL) kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost te njegove najznačajnije rezultate. Emisija je emitirana 13. ožujka 2023. godine

9. i 16. siječnja  2023.
Marjanić, Suzana. 2023. Ekofeminizam, antropocen, specizam, totalizam –  dva online predavanja u Centru za ženske studije u okviru  ekofeminističkoga modula koji vodim zajedno s Goranom Đurđevićem.
14. prosinca  2022.
Marjanić, Suzana. 2022. Ekofeminizam – predstavljanje zbornika radova Ekofeminizam: između zelenih i ženskih studija, ur. Goran Đurđević i Suzana Marjanić (Durieux, 2020). “Jesenjarenje”. Sinjski kulturni urbani pokret – org. Ana Žanko i Jelena Pavlinušić. Sinj, 14. prosinca 2022. Detaljnije o programu: https://www.ferata.hr/jesenjarenje-predstavljanje-zbornika-ekofeminizam-izmedu-zelenih-i-zenskih-studija-i-predavanje-suzane-marjanic/
3. prosinca  2022.
Marjanić, Suzana. 2022. Ekofeminizam – radionica. 3. 12. 2022. Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb. Čitalačka grupa Knjiški kompost. Koncept: Ana Kuzmanić. Koordinacija: Maja Flajsig. Detaljnije o programu: https://booksa.hr/vijesti/vijesti/knjiski-kompost-ekofeminizam

12. listopada 2022.
Projektna suradnica Lidija Bajuk održala je  gostujuće predavanje „Animalno stvarno-nestvarno u pučkom poimanju svijeta“ na Odjelu za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru.

23. i 25. svibnja 2022.
Lidija Bajuk održala je pozvano predavanje “Floralni, animalni i antropomorfni mitsko-bajkoviti motivi u hrvatskoj usmenoj književnosti” na Odsjeku za slavistiku Fakulteta za poljsku i klasičnu filologiju Sveučilišta Adama Mickiewicza u Poznanju (Poznanskie studia slawistyczne Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Wydawnictwo naukowe UAM 61-701 Poznań) 23. svibnja i na Institutu za zapadne i južne slavenske jezike u Varšavi (Instytut Slawistyki PAN w Warszawie) 25. svibnja 2022. godine.
26. svibnja  2022.
Na Zagreb Book Festivalu 26. svibnja 2022. održan je okrugli stol o ekofeminizmu. Moderatorica i organizatorica: Morana Kasapović. Sudionice ekofem-okrugloga stola: Branka Galić, Mirela Holy, Karmen Ratković i Suzana Marjanić.
18. svibnja  2022.
Na Međunarodni dan muzeja (18. svibnja 2022.) zajedno sa Željkom Petrović Osmak i Željkom Jelavić u Etnografskom muzeju (Zagreb) Suzana Marjanić izlaganjem je sudjelovala u programu posvećenom  izumiranju pčelama,  a povodom Svjetskog dana pčela (20. svibnja).
25. ožujka 2022.
Suzana Marjanić održala je izlaganje “Susret etna i koncepta/konceptualne umjetnosti u umjetnosti performansa ili o potrebi da se tzv. primitivna i suvremena umjetnost spoje u Jedno (Mangelos + V.D. Trokut)” u grupi  Likovno pripovedanje slovenskog folklora Komisije za folkloristiku međunarodnog komiteta slavista, a na poziv prof. dr. sc. Dejana Ajdačića i prof. dr. sc. Zorana Stefanovića
Varaždin, 16. 3. 2022.
Antonija Zaradija Kiš održala je javno predavanje Životinje, ljudi i knjiga: od bestijarija do vrlina i mana u Gradskom muzej Varaždin, u skopu događanja Srijeda u muzeju / uz mjesec frankofonije. http://www.gmv.hr/hr/dogadjanja/,  https://varazdinski.net.hr/vijesti/kultura/4208096/srijeda-u-muzeju-zivotinje-ljudi-i-knjiga-od-bestijarija-do-vrlina-i-mana/,  https://m.facebook.com/pg/GMVarazdin/posts/?ref=page_internal&mt_nav=0.
Zadar, 13. siječnja 2022.
Na poziv doc. dr. sc. Denisa Vekića na njegovom kolegiju Mit, obred, običaj na Odjelu za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru Suzana Marjanić održala je izlaganje „Etno-zoo ili ‘što priča naš narod o nekim životinjama’? (Dragutin Hirc): primjer sredozemne medvjedice i predstavila projekt Kulturna animalistika: interdisciplinarna polazišta i tradicijske prakse.
Split, 2. siječnja 2022.
Antonija Zaradija Kiš i Marinka Šimić sudjelovale su u emisiji Baština, radija Split u kojoj su govorile o knjizi Cvijet kreposti ili o naravi ljudskoj kroz narav životinjsku. Studija. Transliteracija. Faksimil. Emisija je prvi puta emitirana 2. siječnja 2022. u 11:15 sati, a potom i 22. veljače 2022. godine.
Zagreb, 7. prosinca 2021.
Lidija Bajuk i Stanislav Kovačić održali su Vokalnoinstrumentalnu etnoglazbenu radionicu interdisciplinarnoga znanstveno-popularnog programa: Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku:  Bestijarij – Da bi imel perje!, Zagreb 7. 12. 2021. Matica hrvatska, Knjižnica Vladimir Nazor.
16. studenog 2021.
Suzana Marjanić održala je predavanje o veganskom ekofeminizmu polaznicama/polaznicima Digitalne feminističke škole (Beograd) na poziv  kolegice  Nađe Duhaček;  online izlaganje, 16. studenoga 2021.

2. studenog 2021.
Antonija Zaradija Kiš sudjelovala je u emisiji Hrvatskoga radija 1 Umjetnost u mreži. Konj u likovnoj umjetnosti, urednice Nives Nedved.
Emisija je emitirana 2. studenog 2021. godine u 12:30 sati.

Grabrovnica, 24. rujna 2021.
Suzana Marjanić održala je predavanje i radionicu „O pozoju, grabancijašu i potresima – podravske predaje i legende“ učenicima 4. b razreda Osnovne škole Petra Preradovića (Pitomača)  u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića  (Grabrovnica). Događanje je održano u sklopu projekta „Kreativni kovčeg“ čiji je nositelj Centar za kulturu „Drago Britvić“, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.
Zagreb, 14. rujna 2021.
U Galeriji Knjižnice Vladimira Nazora (KGZ),  u sklopu programskog ciklusa Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku, Lidija Bajuk održala je etnoglazbenu radionicu Bestijarij – Da bi imel perje.

Zagreb, 13. svibnja 2021.
Antonija Zaradija Kiš i Marinka Šimić sudjelovale su u emisiji “Kozmos i etos“, Trećeg programa Hrvatskoga radija u kojoj su govorile o svojoj nedavno objavljenoj studiji Cvijet kreposti ili o naravi ljudskoj kroz narav životinjsku. Studija. Transliteracija. Faksimil. Emisija je emitirana 13. svibnja 2021. u 08:45 sati.

Zagreb, 7. travnja 2021.
Antonija Zaradija Kiš sudjelovala je u emisiji Hrvatskoga radija Uvijek prvi – obrazovanje i znanost i govorila o konjima, o filmu Ratni konj i istoimenoj knjizi Michela Morpurga. Emisija je emitirana 7. travnja 2021. godine u 20.15 sati.

Zagreb, 23. ožujka 2021.
Mirna Mazija (Udruga za zaštitu šišmiša Tragus), Goran Đurđević i Suzana Marjanić sudjelovali su u emisiji Poveznice na Hrvatskom radiju, u uredništvu Irene Plejić Premec, s temom “Kako je biti šišmiš u doba korone?” Emisija je emitirana 23. ožujka 2021. u 13.10 sati.

Zagreb, 8. ožujka 2021.
Na facebook stranici IEF-a pogledajte digitalno izlaganje Zmija – sadejstvo animalističkog i prostornog koda u folklornom modelu sveta  dr. sc. Lidije Delić, više znanstvene suradnice Instituta za književnost i umetnost u BeograduIzlaganje možete pogledati i pristupom na link https://www.youtube.com/watch?v=QRf-ryxUHpQ
Koprivnica, 23. siječnja – 06. veljače 2021.
Suzana Marjanić koncipirala je skupnu izložbu Disimulacija maske koja se održala u AK Galeriji, u Koprivnici, od  23. siječnja do 06. veljače 2021. godine.  Kustosi izložbe su Tanja Špoljar, Bojan Koštić i Suzana Marjanić. Više o izložbi: https://www.facebook.com/events/239059341150092
Zagreb, 22. prosinca, 2020.
On-line izlaganje s radionicom Sveci i njihove životinje / Životinje i njihovi sveci. Od rajskog vrta do betlehemske štalice  koje su na temelju svojih dosadašnjih terenskih istraživanja, u sklopu projekta ANIMAL, osmislile Lidija Bajuk i Zvjezdana Jembrih službeno je objavljeno na stranicama Knjižnice Vladimira Nazora (KGZ).
Zagreb, 11. studenog 2020.
Antonija Zaradija Kiš i Marinka Šimić održale su predavanje Cvijet kreposti u animalistički predodžbama i mudrosnim izrekama  u sklopu mjesečne tribine Društva prijatelja glagoljice Hrvatska glagoljaška baština, u organizaciji  Društva prijatelja glagoljice, Nadbiskupskog pastoralnog intituta i Grada Zagreba.
Križevci, 25. rujna 2020.
Na poziv vizualnoga umjetnika i profesora Saše Živkovića Suzana Marjanić održala je izlaganje „Topoi umjetnosti performansa: osobne mitologije, tendencije i angažman uz vizualnu animalistiku“ Izlaganje se održalo u sklopu festivala Suvremene umjetničke forme SUFFest, 25. rujna 2020. u atriju  Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci.
Zagreb, 24. lipnja 2020.
Suzana Marjanić održala je javno predavanje „Topoi umjetnosti performansa: osobne mitologije, tendencije i angažman uz vizualnu animalistiku“ 24. lipnja 2020. godine u  Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu na poziv predsjednice  Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa prof. dr. sc. Mire Muhoberac. Suzana Marjanić dala je pregled istraživanja iz svojih knjiga o umjetnosti performansa iz 2014. i 2017. godine. Pritom se posljednji segment predavanja odnosio na vizualnu animalistiku Stevea Bakera s primjenom na lokalnu scenu.
Split, 3. ožujka 2020.
Suzana Marjanić održala je javno predavanje „Topoi umjetnosti performansa: osobne mitologije, tendencije i angažman ili krležijanski iz Dijalektičkog antibarbarusa – ‘protiv tendenciozne fraze, ali za tendenciju u umjetnosti’” 3. ožujka 2020. godine u Splitu u sklopu programa radionica Što je suvremena umjetnost (radionica HS AICA-e i ULUPUH-a Zagreb) i programa radionica Kako pisati o suvremenoj umjetnosti (radionica HS AICA-e), na poziv doc. dr. sc. Silve Kalčić (Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta). Posljednji segment predavanja odnosio se na vizualnu animalistiku Stevea Bakera s primjenom na lokalnu scenu.
Zagreb, 26. veljače 2020.
Antonija Zaradija Kiš, Maja Pasarić i Lidija Bajuk 26. veljače 2020. godine održale su javna izlaganja u okviru panela Oslici, uklesci, rezbe: astralno, animalno, sveto. Treći ciklusa programa Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku (voditeljica Lidija Bajuk) u Matici hrvatskoj u Zagrebu.
Organizatori: Matica hrvatska, Gradski muzej Makarska, IEF, KGZ-Knjižnica Vladimira Nazora
Izlaganja:
– Zaradija Kiš, Antonija. „Animalističke napomene u monografiji ‘Uklesani i urezani simboli na arhitekturi Makarske i njenog rubnog područja’ Marinka Tomasovića“;
– Pasarić, Maja. „Osvrt na prikaze životinja makarskog područja u Tomasovićevoj monografiji“;
– Bajuk, Lidija. „Oslici, uklesci i rezbe, animalistički povezani s hrvatskim nacionalnim cvijetom perunikom“.