Autorice: Emina Bužinkić i Marijana Hameršak, ur.
Nakladnik: Institut za etnologiju i folkloristiku, Centar za mirovne studije i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu – Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija
Godina izdanja: 2017.
RASPRODANO
PDF

Kamp, koridor, granica: studije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu

Pitanje izbjegličke krize jedno je od ključnih političkih pitanja u RH u zadnje dvije godine, a ovaj zbornik predstavlja jedan od pionirskih radova koji nude znanstveno utemeljen, a opet široj javnosti blizak pristup navedenoj temi. Vjerujem da će ovaj zbornik postati neizostavna literatura svima zainteresiranima za događaje od rujna 2015. do travnja 2016. godine, kao i za istraživače koji postupno, ali sigurno grade i šire akademsku disciplinu studija prisilnih migracija u Hrvatskoj.
Viktor Koska
Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija, Fakultet političkih znanosti

Zbornik Kamp, koridor, granica važan je analitički dokument koji pruža uvid u artikulacije globalnog fenomena (tzv. izbjegličke krize) na mikrorazini u određenom vremenskom trenutku: u Hrvatskoj kao najnovijoj državi članici EU i u razdoblju u kojem su tzv. zapadnobalkanskom rutom upravljale države, a ne krijumčari ljudi. Središnja tema ove knjige jedna je od najrelevantnijih tema suvremenih istraživanja migracija i izbjeglištva ne samo u nacionalnoj (hrvatskoj) akademskoj sredini nego i u međunarodnoj znanstvenoj areni.

dr. sc. Julija Sardelić
Sveučilište u Liverpoolu

Ovaj zbornik predstavlja izuzetan doprinos ne samo proučavanju hrvatske deonice migracijskog koridora u 2015. – 2016. godini, već i balkanske rute uopšte, ali i evropskih migracijskih politika i njihovih posledica. Pored ovoga, radovi okupljeni u ovom zborniku, koji se zasnivaju na empirijskim istraživanjima, uspešno obrađuju ključne teorijske probleme, ali imaju i praktični potencijal budući da problematizuju načine na koje se kreira, transformiše i regularizuje migracijska praksa i koncepti s njom u vezi.

dr. sc. Marta Stojić Mitrović
Etnografski institut SANU