Autorica: Jelena Ivanišević
Nakladnik: Institut za etnologiju i folkloristiku
Godina izdanja: 2017.
Cijena: 100,00 kn
PDF

Od kuharice do književnosti: ogledi o kulinarskoj prozi

Pozicionirajući svoj znanstveni interes unutar kulturnoantropoloških i etnoloških istraživanja prehrane, autorica Jelena Ivanišević ovim rukopisom istražuje žanrovsku raznovrsnost kulinarskih i gastronomskih tekstova, kojima pristupa kao novom književnom i publicističkom fenomenu u Hrvatskoj: tradiciji pisanja o hrani. Smjestivši svoje analitičko iščitavanje kulinarskih i gastronomskih tekstova između trenutno dominantne istraživačke platforme prehrambenih studija, što objedinjuje pristupe različitih znanstvenih disciplina, te književnopovijesnog razumijevanja određenog književnog fenomena, autorica uspijeva opisati nastanak i razvoj onoga što danas razumijevamo pod kulinarskom književnošću. […] Argumentirano i suvereno dokazala je uspostavu novog književnog žanra – gastronomske književnosti i ostvarila vrhunac interesa za kulinarske i gastronomske narative.
 
dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović
 
U suvremenu prehrambenu problematiku spadaju i strahovi što proizlaze iz sve veće artificijelnosti hrane te pripadajućih aktivnosti koje ih prate. U posljednjih dvadesetak godina to će uroditi literarizacijom kuharskih tekstova, redukcijom njihove utilitarnosti u korist narativnosti. Priča potiskuje recept prema svom rubu, margini na kojoj je nekoć stajala u ulozi poučnog komentara. […] O literarnoj gastronomiji u nas se vrlo malo pisalo iako je došlo do eksplozije tekstova pa autoričina iščitavanja tog fenomena smatram velikim doprinosom i putokazom ne samo književnim kritičarima već i sociolozima, kulturnim antropolozima, povjesničarima, nutricionistima.
 
dr. sc. Nives Rittig Beljak
 
Autorica je za knjigu “Od kuharice do književnosti: ogledi o kulinarskoj prozi” dobila nagradu “Milovan Gavazzi” Hrvatskog etnološkog društva u kategoriji znanstvenih i nastavnih radova objavljenih 2017. godine.