Jednostavnim promatranjem ili pozornim slušanjem u bilo kojem prirodnom okruženju primijetit ćemo da je angažman čovjeka s okolinom danas znatno drugačiji od onog prije deset godina. Danas je u planinama i šumama, uz rijeke i uz more, teško pronaći nekoga tko okoliš ne doživljava kroz interakciju sa svojim pametnim telefonom ili dronovima, tko ne koristi mini video-kamere ili druge uređaje za digitalno „hvatanje“ i „pojačavanje“ vlastitog iskustva okoliša. Cilj projekta DigiFREN proučavanje je ovog transformativnog trenutka percepcije okoliša u Europi kao i digitalne estetizacije osjetljivih krajolika koja se odvija u svakodnevnom životu te, konkretnije, u kontekstu slobodnog vremena na otvorenom.

Digitalnu estetizaciju istražujemo na povijesno, kulturalno i ekološki specifičnim, a ipak reprezentativnim lokacijama: u slovenskim alpskim dolinama Solčavsko i Bohinj, na hrvatskoj jadranskoj obali u Telašćici i Paklenici, na finskim tresetištima Sodankylä i Lieksa, u urbanoj šumi Sørmarka u Stavangeru u Norveškoj te u dolini rijeke Odre u Donjoj Šleskoj u Poljskoj. Ove su lokacije pažljivo odabrane kako bi odrazile kulturnu i ekološku različitost Europe i ilustrirale zajedničke, općeeuropske procese.

Povijesno i etnografski utemeljeno istraživanje razjasnit će kako iste tako i različite načine na koje digitalni mediji i tehnologija transformiraju odnose između čovjeka i okoliša na pet odabranih lokacija, u njihovim osjetilnim, afektivnim, diskurzivnim i praktičnim aspektima.

Pritom je cilj popuniti prazninu u društveno-kulturnom razumijevanju digitalizacije, njezine važnosti za našu svakodnevnicu te implikacija na način na koji se nosimo s promjenama u okolišu. Takav bi pristup trebao polučiti rezultate važne kako za akademsku zajednicu tako i za širu javnost.

Istraživači na projektu dolaze sa Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija), Jagielonskog sveučilišta (Poljska), Instituta za etnologiju i folkloristiku (Hrvatska), Sveučilišta u Zadru (Hrvatska), Sveučilišta istočne Finske (Finska) i Sveučilišta u Stavangeru (Norveška).

Uz već poznate metodološke strategije, projekt uvodi i nove, inovativne postupke pa su u tu svrhu u istraživački tim uključeni i stručnjaci za senzornu i digitalnu etnografiju, autoetnografiju i analizu diskursa te stručnjaci za metodologiju hodanja.

Projekt “Digital Aestheticization of Fragile Environments” (“Digitalna estetizacija krhkih krajolika”) financira se u okviru programa CHANSE koji je financiran sredstvima iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije – Horizon 2020 u okviru sporazuma Grand Agreement No 817992 te sredstvima Hrvatske zaklada za znanost.