Objavljena baza podataka Hrvatska e-diskografija

Sveobuhvatna baza podataka Hrvatska e-diskografija od veljače 2021. dostupna je javnom pretraživanju. Baza obuhvaća razdoblje šelak gramofonskih ploča na 78 okr. u min. u produkciji triju diskografskih tvrtki sa sjedištem u Zagrebu: Edison Bell Penkala, Elektroton i Jugoton. Rad na bazi bit će u tijeku do veljače 2023., a u konačnici će obuhvatiti sve ploče triju tvrtki koje su fizički sačuvane u institucionalnim i privatnim zbirkama ili pak dokumentirane u prodajnim katalozima i periodici.

Jedinice u bazi obuhvaćaju dvije razine: razinu ploče i razinu snimke. Uglavnom se oslanjaju na naljepnice ploča kao primarni, najpotpuniji i najtočniji izvor podataka o pločama i snimkama. Svakoj je snimci, gdjegod je to moguće, pridružena fotografija naljepnice, a u planu je i pridruživanje početnih 30 sekundi snimke.

Osim podataka na temelju naljepnica, baza se postupno nadopunjuje podacima iz prodajnih kataloga, periodike i drugih izvora, što omogućuje točniju dataciju i žanrovska određenja, uvid u diseminaciju i recepciju određene ploče i/ili snimke u doba njihova nastanka i poslije, sve do današnjeg doba, kao i uvid u ulančavanje diskografske industrije i tiskanih notnih izdanja, radijskih programa, koncertnih programa i festivala te autorskopravne zaštite. Također, dokumentiraju se sve zbirke u kojima je sačuvana određena ploča, sva reizdanja i digitalne presnimke dostupne na internetskim portalima.

Više informacija o strukturi baze podataka Hrvatska e-diskografija dostupno je ovdje.