Slušaonice starih ploča uz debatni klub organizirat ćemo dvaput u prvoj te po četiri puta u narednim godinama odvijanja projekta. Predviđamo da će one i osnažiti i proširiti postojeće skupine poklonika glazbi utisnutih na šelak pločama. Slušaonice starih ploča uz debatni klub su modus diseminacije, ali ujedno i potencijalni istraživački kontekst jer će se posjetitelji, naročito redoviti posjetitelji, kako predviđamo, vremenom utvrditi kao svojevrsna fokusna skupina.

Za programe Hrvatskog radija jednom u četiri mjeseca priredit ćemo priloge iz tematike projekta, ističući i elemente preplitanja diskografske industrije i radija. Jednako kao i slušaonicama starih ploča, radijskim prilozima nastojimo pridonijeti jačanju svijesti u javnosti o diskografskim izdanjima kao važnom dijelu kulturne baštine.

Radijski prilozi
IRENA MIHOLIĆ U EMISIJI “BAKINA ŠKRINJICA” (RADIO QUIRINUS, 12.12.2021.)

U nedjelju, 12. prosinca 2021., naša je suradnica Irena Miholić gostovala u emisiji “Bakina škrinjica” urednice Karmen Valente na Radio Quirinusu. U razgovoru slušajte o glazbenim vrstama, žanrovima tradicijske, popularne i umjetničke glazbe, notnom izdavaštvu i zanimljivostima iz svijeta rane diskografske industrije.

Snimka emisije dostupna je ovdje. 

 

O RAZVOJU PROJEKTA U “PUTOVIMA HRVATSKE GLAZBE” (HR3, 26.11.2021.)

U petak, 26. studenoga 2021., gostovali smo u emisiji “Putovi hrvatske glazbe” urednice Ive Lovrec Štefanović koja se emitirala na 3. programu Hrvatskoga radija. Gošće emisije bile su voditeljica projekta Naila Ceribašić, suradnica Irena Miholić i doktorandica Dora Dunatov s Instituta za etnologiju i folkloristiku, te suradnice Željka Radovinović i Jelka Vukobratović s Muzičke akademije u Zagrebu. U emisiji smo govorili o napretku i izazovima istraživanja unutar našega projekta.

Snimka emisije dostupna je ovdje.

Citat iz najave emisije: “…O stanju tragova te značajne povijesti glazbe, odnosno glazbenog tržišta, o ostvarenome i zacrtanom, o glazbi koja uvijek donosi iznenađenja, uz preslušavanje nekih karakterističnih primjera, te uz ulomak iz emisije koja je predstavila jednog od strastvenih kolekcionara šelak ploča Ivana Mirnika…”

 

O POPULARNO-GLAZBENOM REPERTOARU EBP U EMISIJI “NE DIRAJTE MI KRUGOVE” (RADIO KRIŽEVCI, 6.7.2021.)

U utorak, 6. srpnja 2021., predstavili smo projekt na Radiju Križevci u emisiji “Ne dirajte mi krugove” urednika Ratka Matića. Gošća emisije bila je Jelka Vukobratović. Emisija je bila posvećena ranoj hrvatskoj diskografiji, pri čemu je poseban naglasak bio stavljen na popularno-glazbeni repertoar snimljen na ploče Edison Bell Penkale. Osim tog, razgovaralo se i o sprezi s kabaretskom scenom međuratnog Zagreba. Predstavljena je i prva gramofonska ploča na kojoj je snimljena „spelancija po križevačkim štatutima“, igrano-pjevana inscenacija tradicionalnih križevačkih vinskih regula.

To 1334. izdanje nagrađivane kulturne i popularno-znanstvene emisije „Ne dirajte mi krugove“ emitirano je u eteru Radio Križevaca na 96.60 MHz.

Snimka je dostupna na sljedećoj poveznici: https://futurehub.krizevci.eu/repo/ne-dirajte-mi-krugove.

O PROJEKTU DISKOGRAF U EMISIJI TRADICIJSKA GLAZBA (HR3, 21.6.2021.)

U ponedjeljak, 21. lipnja 2021., na Trećem programu Hrvatskog radija s početkom u 19 sati, emitirana je emisija Tradicijska glazba autorice Sonje Gospodnetić. U prvom dijelu jednosatne emisije o projektu su pričali Joško Ćaleta, Tanja Halužan i Dora Dunatov.

NADA BEZIĆ U CIKLUSU ODA-BIRANO (HR1, 17.11.2020.)

U ciklusu Oda-birano, urednice Ive Lovrec-Štefanović, predstavljena je premijera dokumentarno-glazbene priče “Dvadeset metara gramofonskih ploča – zbirka Ivana Mirnika”. Emisija je prezentirala zanimljive detalje o rijetkoj kolekciji šelak ploča uglednog arheologa Ivana Mirnika. Veliku je zbirku šelak ploča (prethodnica vinila) Ivan Mirnik započeo sakupljati još krajem 1950-tih, upravo kada su se prestale proizvoditi, a danas niti ne zna točan broj, pa se zato zbirka procjenjuje dužnim metrima polica. Posebnosti zbirke, koje je u razgovoru s Mirnikom istražila muzikologinja Nada Bezić, suradnica na projektu, nude raritete kao što je najstarija snimka neke skladbe u Zagrebu iz 1902. godine, te kratki insert finala opere “Tosca” u kojem je kao izuzetna rijetkost zabilježena interpretacija Milke Trnine. Više od 1600 svojih šelak ploča Ivan Mirnik je digitalizirao i putem posebnog YouTube kanala učinio dostupnim široj javnosti.

Poslušajte emisiju ovdje.

EMISIJA “NEPREGLEDNO BLAGO” (Radio Sljeme, 10.9.2020.)

Naila Ceribašić, Željka Radovinović i Jelka Vukobratović govorile su o projektu 10. rujna 2020. u emisiji “Nepregledno blago” urednice Ane Lacković Varga na Radio Sljemenu. Osim stanja istraživanja, dostupnosti samih gramofonskih ploča, poticaja za otpočinjanje projekta i njegovih ciljeva, bilo je riječi o radu u tijeku na bazi podataka Hrvatska e-diskografija te ukratko o Vlahi Paljetku kao autoru prepjeva stranih pjesama na hrvatski i utjecaju stranih šlagera na njegove autorske pjesme. Kao glazbeni primjeri poslužile su pjesme “Jedan brodić mali” (nar. iz Dalmacije u obradi J. Gotovca) u izvedbi Zagrebačkog vokalnog kvinteta (S. Reinis, Z. Krček, M.Kuftinec, M. With, N. Bogdan) uz klavirsku pratnju V. Mutaka s prve ploče u izdanju Jugotona (J-1001, 1947.); “Capinera” (A. Giuliani) u izvedbi Vlahe Paljetka uz Jazz orkestar Schild – Vlahović (izdanje Edison Bell Penkala, Z-1411, 1928?, što je jedna od nekoliko Paljetkovih snimki ovoga poznatog talijanskog šlagera iz 1920-ih); te najpopularnija Paljetkova autorska pjesma “Marijana” u izvedbi autora uz orkestar Vlahović – Mahalup – Tomin (EBP, Z-2195, 1936?).

Emisiju možete poslušati ovdje.

Slušaonice
ŠESTA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U  utorak, 3. svibnja 2022., održana je šesta u nizu naših slušaonica starih ploča na 78 okretaja. Nakon istaknutih izvođača dalmatinske pjesme koji su djelovali tijekom prve polovice 20. stoljeća, a čiji smo opus slušali u siječnju ove godine, na red su došli istaknuti skladatelji dalmatinskog melosa. Vjekoslav Knežević, Silvio Sutlović, Vlado Vicić i Mario Nardelli samo su neki od skladatelja čije je ime vremenom okopnjelo, pretvarajući niz prepoznatljivih melodija u narodno blago bez poznatog autora. Njihov je bogati rad zabilježen na izdanjima kuća Edison Bell Penkala, Elektroton i Jugoton. Voditelji slušaonice bili su dr. sc. Joško Ćaleta, suradnik na projektu i doktorandica Dora Dunatov. Slušaonica je održana hibridno, u knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te putem platforme Zoom. 

PETA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U četvrtak, 20. siječnja 2022. održana je slušaonica starih ploča posvećena istaknutim izvođačima dalmatinske pjesme na tvrdim pločama u produkciji diskografskih kuća Elektroton i Jugoton. Iz bogata repertoara, odabran je niz snimki u izvedbi Petra Tralića i njegove Grupe Dalmatinaca, Borisa Nikolića, Ansambla Dalmacija, Anice Zubović i drugih. Mnogi su od njih danas nezasluženo zaboravljeni i skrivaju se u prašnjavim brazdama tvrdih ploča koje su se četrdesetih i pedesetih godina prošloga stoljeća vrtjele na brojnim gramofonima i radio postajama bivše države, predstavljajući izuzetno bitan dio glazbene industrije. Slušaonicu održanu hibridno (uživo u knjižnici IEF-a i putem platforme Zoom) pripremili su dr. sc. Joško Ćaleta, suradnik na projektu i etnomuzikolog specijaliziran za glazbu na dalmatinskom području, i doktorandica na projektu Dora Dunatov.

Vidi: Snimka slušaonice / Popis glazbe

ČETVRTA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U utorak, 14. prosinca 2021., održali smo četvrtu slušaonicu starih ploča uz debatni klub. Slušaonica je ostvareno hibridno, tako da je ograničen broj posjetitelja sudjelovao uživo u knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, dok su neki slušaonici pristupili virtualno putem platforme Zoom. Ova je slušaonica bila posvećena božićnim snimkama na šelak pločama, zbog čega je dobila naslov “Božić u ranoj hrvatskoj diskografiji“. S obzirom na odličnu kontinuiranu suradnju članova projekta s Gradskim muzejom Sisak, i ovoga smo puta događaj organizirali u suradnji s tom institucijom. Stoga je jedan od voditelja slušaonice bio Predrag Jelić, kustos Muzeja. Slušaonicu je, uz njega, vodila Irea Miholić, naša suradnica s IEF-a.

TREĆA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U petak, 29. listopada 2021., održali smo treću slušaonicu starih ploča uz debatni klub. Slušaonica je ostvareno hibridno, tako da je ograničen broj posjetitelja sudjelovao uživo u zbornici Muzičke akademije u Zagrebu, dok su neki slušaonici pristupili virtualno putem platforme Zoom. Ova je slušaonica bila posvećena temi vojne glazbe, zbog čega je dobila naslov “U ratu i miru: rane snimke vojnih glazbi na prostoru Hrvatske”. S obzirom na odličnu kontinuiranu suradnju članova projekta s Gradskim muzejom Sisak, i ovoga smo puta događaj organizirali u suradnji s tom institucijom. Stoga je jedan od voditelja slušaonice bio Predrag Jelić, kustos Muzeja, koji je u prvom dijelu predstavio povijesni kontekst vojne glazbe i koračnica. U drugom je dijelu glavnu riječ preuzela naša suradnica Jelka Vukobratović, koja se pak posvetila samom repertoaru i izvođačima vojne glazbe u produkciji Edison Bell Penkale. Slušaonica je urodila bogatom hibridnom raspravom, pokazujući koliko je zapravo širok i podroban odjek ove prilično male interesne niše.

DRUGA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U petak, 29. siječnja 2021., održana je druga, potpuno virtualna slušaonica starih ploča uz debatni klub. Slušaonica pod naslovom “Zvuci izdržljivosti: zbirka Kraker Holandske kuće Gradskog muzeja Sisak” bila je posvećena jedinom informativno-interpretacijskom centru industrijske baštine u Hrvatskoj – Holandskoj kući. U toj poznatoj sisačkoj građevini iz 19. stoljeća čuva se impresivna zbirka sisačkog kolekcionara Velimira Krakera. Zbirku čini oko 1700 starih ploča i velik broj fonografa, gramofona i radio uređaja iz prve polovice 20. stoljeća. Gost virtualne audio-vizualne slušaonice bio je kustos zbirke Kraker, Predrag Jelić, s kojim je razgovarala doktorandica Dora Dunatov. Tako smo, barem na kratko, otputovali u glazbenu prošlost ozvučenu izborom iz Krakerove bogate kolekcije.

U znak podrške tom interaktivnom muzejskom centru, koji je u prosincu 2020. proslavio tek prvi rođendan, slušaonicu i debatni klub slušatelji su mogli pratiti putem platforme Zoom i Facebook, a snimka je dostupna i na YouTube kanalu.

Vidi: Plakat / Snimka slušaonice

 

PRVA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U srijedu, 21. listopada 2020. u multimedijalnoj dvorani KGZ-a, kao dio ovogodišnje manifestacije Mjesec hrvatske knjige, održana je prva slušaonica starih ploča uz debatni klub s temom “Popevke je slagal: Vlaho Paljetak u ranoj hrvatskoj diskografiji”. Voditelji slušaonice bili su dr. sc. Jelka Vukobratović, suradnica na projektu i Igor Mladinić iz Glazbenog odjela KGZ. Prilog je snimala CMC TV, a osim uživo, slušaonica se mogla pratiti i putem Zoom aplikacije. Tom prilikom predstavljen je projekt koji financira HRZZ, a izlagači su naizmjence analizirali odabrane pjesme u izvedbi Vlahe Paljetka. Interaktivni pristup omogućio je i sudionicima da se uključe svojim komentarima i pitanjima tijekom same slušaonice.

Vidi: Najava / PPT / Zvučni primjeriFotogalerija / Prilog CMC TV-a / Snimka slušaonice / Izvještaj