Slušaonice starih ploča uz debatni klub organizirat ćemo dvaput u prvoj te po četiri puta u narednim godinama odvijanja projekta. Predviđamo da će one i osnažiti i proširiti postojeće skupine poklonika glazbi utisnutih na šelak pločama. Slušaonice starih ploča uz debatni klub su modus diseminacije, ali ujedno i potencijalni istraživački kontekst jer će se posjetitelji, naročito redoviti posjetitelji, kako predviđamo, vremenom utvrditi kao svojevrsna fokusna skupina.

Za programe Hrvatskog radija jednom u četiri mjeseca priredit ćemo priloge iz tematike projekta, ističući i elemente preplitanja diskografske industrije i radija. Jednako kao i slušaonicama starih ploča, radijskim prilozima nastojimo pridonijeti jačanju svijesti u javnosti o diskografskim izdanjima kao važnom dijelu kulturne baštine.

Radijski prilozi
PREDSTAVLJANJE PROJEKTA DISKOGRAF (HR3, 18.12.2023.)

U prosincu 2023., voditeljiva projekta Naila Ceribašić osvrnula se na važnost projekta gostujući uz Koraljku Kuzman Šlogar i Tvrtka Zebeca u emisiji Znanstveni koncentrat s temom “Kako zaštititi glazbenu i plesnu tradiciju” na 3. programu Hrvatskog radija (ur. Rajka Rusan).


PREPJEVI U RANOJ DOMAĆOJ DISKOGRAFIJI  (Radio Sljeme, 19.11.2023.)

U studenom 2023., Jelka Vukobratović gostovala je u emisiji Plesnjak Radija Sljeme (ur. Jelena Ucović), predstavljajući prepjeve u ranoj domaćoj diskografiji.

Snimka emisije je dostupna ovdje

NAJAVA SLUŠAONICE “DOK MJESEC SIJA JASNO, NAŠ GAUČO PJEVA GLASNO: DOMAĆI PREPJEVI NA STARIM PLOČAMA” (Radio Nacional, 23.10.2023.)

U listopadu 2023., Jelka Vukobratović je u emisiji Coolturnet na radio Nacionalu najavila slušaonicu starih ploča  “Dok mjesec sija jasno, naš gaučo pjeva glasno: domaći prepjevi na starim pločama“ koja se održala na Institutu za etnologiju i folkloristiku.

O SLUŠAONICI STARIH PLOČA U GLINI I KOLEKCIJI DEVČIĆ (HR3, 29.4.2023.)

U travnju 2023., naša suradnica Nada Bezić gostovala je u emisiji Tragom glazbe urednice Gordane Krpan na 3. programu Hrvatskoga radija. Emisija je bila posvećena uspješnoj siječanjskoj slušaonici u Glini koja se 26.1.2023. održala u sklopu Projekta Diskograf, pa samim time i starim “šelak” pločama i Beati Devčić Domić, udovici skladatelja Natka Devčića. Ona je u posljednje vrijeme u fokusu javnosti zbog svoje bogate baletne karijere i djelovanja u Ansamblu “Lado” od samog osnutka 1949. godine. Budući da je bračni par Devčić imao stare “šelak” gramofonske ploče, prof. Devčić-Domić bila je gošća slušaonice u Glini, pokazavši se kao izvrstan sugovornik i dobar poznavatelj povijesti grada u kojem je rođen njezin suprug.

JUGOTONOV ‘PROZOR NA ZAPAD’: STRANA POPULARNA GLAZBA U RANOJ JUGOSLAVENSKOJ DISKOGRAFIJI (Radio Rojc, 13.4.2023.)

U travnju 2023., suradnica Jelka Vukobratović održala je predavanja “Jugotonov ‘prozor na zapad’: Strana popularna glazba u ranoj jugoslavenskoj diskografiji” u sklopu Ljetnog semestra Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma na Rado Rojcu (ur. Nevena Trgovčić). Razgovor je dostupan ovdje.

O POČECIMA DISKOGRAFSKE INDUSTRIJE U ZAGREBU (HR2, 29.10.2022.)

Prošlog studenog, naša je suradnica Nada Bezić gostovala u emisiji Tragom glazbe urednice Gordane Krpan na 3. programu Hrvatskoga radija. Bezić je u emisiji govorila o počecima diskografske industrije u Zagrebu koji sežu u 1927. godinu, kad je s radom započela tvornica ploča Edison Bell Penkala. U priči o tim prvim “šelak” pločama, Bezić nas je odvela u šetnju prostorima u Zagrebu gdje su se proizvodile i slušale ploče, ali i gdje se na glazbu s ploča plesalo. Predstavila je glazbu u izvedbi legendarnih izvođača: Vlahe Paljetka, Andrije Konca i Ive Robića. Usto, priredila je i nekoliko primjera s ozbiljnijom glazbom Verdija i Chopina.

KAJKAVSKI REPERTOAR NA ŠELAK PLOČAMA (Radio Sljeme, 13.10.2022.)

Projektna suradnica Tanja Halužan gostovala je u emisiji Kajkavijana urednice Ane Lacković Varga na Radio Sljemenu 13. listopada 2022. Tu je večer predstavila kajkavski repertoar snimljen na rane šelak ploče diskografskih kuća EBP, Elektroton i Jugoton koje su u prvoj polovici 20. stoljeća djelovale u Zagrebu.

Snimka emisije dostupna je ovdje.

IRMA POLAK, MILJENICA ZAGREBAČKE PUBLIKE (RADIO SLJEME, 16.6.2022.)

U četvrtak, 16. lipnja 2022., naša je suradnica Nada Bezić gostovala u emisiji Nepregledno blago urednice Vesne Jurić Rukavine na Radio Sljemenu. U emisiji slušajte o Irmi Poak, hrvatsko-slovenskoj kraljici opereta koja je u jednom trenutku svog života postala „upraviteljicom gramofonskog salona“, tj. trgovine zagrebačke tvornice Edison Bell Penkala u Oktogonu. Tamo su joj redovito kroz ruke prolazile i ploče njezina supruga, poznatog Aleksandra Ace Biničkog…

Snimka emisije dostupna je ovdje.

IRENA MIHOLIĆ U EMISIJI “BAKINA ŠKRINJICA” (RADIO QUIRINUS, 12.12.2021.)

U nedjelju, 12. prosinca 2021., naša je suradnica Irena Miholić gostovala u emisiji Bakina škrinjica urednice Karmen Valente na Radio Quirinusu. U razgovoru slušajte o glazbenim vrstama, žanrovima tradicijske, popularne i umjetničke glazbe, notnom izdavaštvu i zanimljivostima iz svijeta rane diskografske industrije.

Snimka emisije dostupna je ovdje. 

 

O RAZVOJU PROJEKTA U “PUTOVIMA HRVATSKE GLAZBE” (HR3, 26.11.2021.)

U petak, 26. studenoga 2021., gostovali smo u emisiji Putovi hrvatske glazbe urednice Ive Lovrec Štefanović koja se emitirala na 3. programu Hrvatskoga radija. Gošće emisije bile su voditeljica projekta Naila Ceribašić, suradnica Irena Miholić i doktorandica Dora Dunatov s Instituta za etnologiju i folkloristiku, te suradnice Željka Radovinović i Jelka Vukobratović s Muzičke akademije u Zagrebu. U emisiji smo govorili o napretku i izazovima istraživanja unutar našega projekta.

Snimka emisije dostupna je ovdje.

Citat iz najave emisije: “…O stanju tragova te značajne povijesti glazbe, odnosno glazbenog tržišta, o ostvarenome i zacrtanom, o glazbi koja uvijek donosi iznenađenja, uz preslušavanje nekih karakterističnih primjera, te uz ulomak iz emisije koja je predstavila jednog od strastvenih kolekcionara šelak ploča Ivana Mirnika…”

 

O POPULARNO-GLAZBENOM REPERTOARU EBP U EMISIJI “NE DIRAJTE MI KRUGOVE” (RADIO KRIŽEVCI, 6.7.2021.)

U utorak, 6. srpnja 2021., predstavili smo projekt na Radiju Križevci u emisiji Ne dirajte mi krugove urednika Ratka Matića. Gošća emisije bila je Jelka Vukobratović. Emisija je bila posvećena ranoj hrvatskoj diskografiji, pri čemu je poseban naglasak bio stavljen na popularno-glazbeni repertoar snimljen na ploče Edison Bell Penkale. Osim tog, razgovaralo se i o sprezi s kabaretskom scenom međuratnog Zagreba. Predstavljena je i prva gramofonska ploča na kojoj je snimljena „spelancija po križevačkim štatutima“, igrano-pjevana inscenacija tradicionalnih križevačkih vinskih regula.

To 1334. izdanje nagrađivane kulturne i popularno-znanstvene emisije „Ne dirajte mi krugove“ emitirano je u eteru Radio Križevaca na 96.60 MHz.

Snimka je dostupna na sljedećoj poveznici: https://futurehub.krizevci.eu/repo/ne-dirajte-mi-krugove.

O PROJEKTU DISKOGRAF U EMISIJI TRADICIJSKA GLAZBA (HR3, 21.6.2021.)

U ponedjeljak, 21. lipnja 2021., na Trećem programu Hrvatskog radija s početkom u 19 sati, emitirana je emisija Tradicijska glazba autorice Sonje Gospodnetić. U prvom dijelu jednosatne emisije o projektu su pričali Joško Ćaleta, Tanja Halužan i Dora Dunatov.

NADA BEZIĆ U CIKLUSU ODA-BIRANO (HR1, 17.11.2020.)

U ciklusu Oda-birano, urednice Ive Lovrec-Štefanović, predstavljena je premijera dokumentarno-glazbene priče Dvadeset metara gramofonskih ploča – zbirka Ivana Mirnika. Emisija je prezentirala zanimljive detalje o rijetkoj kolekciji šelak ploča uglednog arheologa Ivana Mirnika. Veliku je zbirku šelak ploča (prethodnica vinila) Ivan Mirnik započeo sakupljati još krajem 1950-tih, upravo kada su se prestale proizvoditi, a danas niti ne zna točan broj, pa se zato zbirka procjenjuje dužnim metrima polica. Posebnosti zbirke, koje je u razgovoru s Mirnikom istražila muzikologinja Nada Bezić, suradnica na projektu, nude raritete kao što je najstarija snimka neke skladbe u Zagrebu iz 1902. godine, te kratki insert finala opere “Tosca” u kojem je kao izuzetna rijetkost zabilježena interpretacija Milke Trnine. Više od 1600 svojih šelak ploča Ivan Mirnik je digitalizirao i putem posebnog YouTube kanala učinio dostupnim široj javnosti.

Poslušajte emisiju ovdje.

EMISIJA “NEPREGLEDNO BLAGO” (Radio Sljeme, 10.9.2020.)

Naila Ceribašić, Željka Radovinović i Jelka Vukobratović govorile su o projektu 10. rujna 2020. u emisiji Nepregledno blago urednice Ane Lacković Varga na Radio Sljemenu. Osim stanja istraživanja, dostupnosti samih gramofonskih ploča, poticaja za otpočinjanje projekta i njegovih ciljeva, bilo je riječi o radu u tijeku na bazi podataka Hrvatska e-diskografija te ukratko o Vlahi Paljetku kao autoru prepjeva stranih pjesama na hrvatski i utjecaju stranih šlagera na njegove autorske pjesme. Kao glazbeni primjeri poslužile su pjesme “Jedan brodić mali” (nar. iz Dalmacije u obradi J. Gotovca) u izvedbi Zagrebačkog vokalnog kvinteta (S. Reinis, Z. Krček, M.Kuftinec, M. With, N. Bogdan) uz klavirsku pratnju V. Mutaka s prve ploče u izdanju Jugotona (J-1001, 1947.); “Capinera” (A. Giuliani) u izvedbi Vlahe Paljetka uz Jazz orkestar Schild – Vlahović (izdanje Edison Bell Penkala, Z-1411, 1928?, što je jedna od nekoliko Paljetkovih snimki ovoga poznatog talijanskog šlagera iz 1920-ih); te najpopularnija Paljetkova autorska pjesma “Marijana” u izvedbi autora uz orkestar Vlahović – Mahalup – Tomin (EBP, Z-2195, 1936?).

Emisiju možete poslušati ovdje.

Slušaonice
JEDANAESTA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

24. listopada 2023., u Knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku, održali smo slušaonicu starih ploča pod naslovom “Dok mjesec sija jasno, naš gaučo pjeva glasno: domaći prepjevi na starim pločama“. Prepjevi su činili velik dio rane domaće glazbene industrije i predstavljali vrstu kulturnog transfera, kako u tekstovima pjesama, tako i u glazbi. Slušaonicu starih ploča na temu prepjeva stranih pjesama na hrvatski i srpski, pripremila je suradnica Jelka Vukobratović s Odsjeka za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu. Slušaonica se odvila u okviru Mjeseca hrvatske knjige koji je pod nazivom Književnost bez granica! posvećen književnim prevoditeljicama i prevoditeljima. Vidi više 

DESETA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

26. siječnja 2023., održali smo slušaonicu starih ploča na 78 okretaja u Knjižnici i čitaonici Glina. Slušaonica je bila posvećena gramofonskim pločama na 78 ok/min iz privatne kolekcije bračnog para Devčić, koje se danas čuvaju u arhivu Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU. Slušaonicu naslovljenu “Iz dnevnog boravka Natka i Beate Devčić” organizirala je Nada Bezić, a pridružila joj se Beata Devčić-Domić. Vidi više.

DEVETA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

7. studenog 2022., održali smo slušaonicu starih ploča na 78 okretaja u knjižnici Voltino u suradnji s Centrom za civilne inicijative. Slušaonica posvećena slušanju najranijih primjera kajkavskog repertoara snimljenog na šelak ploče bila je namijenjena suradnicima Centra. Vodila ju je suradnica Tanja Halužan.

OSMA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U srijedu, 7. rujna 2022., održana je osma slušaonica starih ploča. Tog puta preselili smo na sjever Hrvatske, točnije u dvorište Galerije grada Krapine i obilježili Tjedan kajkavske kulture uz 57. Festival kajkavskih popevki. Slušaonicu je priredila Tanja Halužan, a u fokusu su bile ne samo najranije kajkavske popevke, već i drugi glazbeni i govoreni materijal s kajkavskim nariječjem koji se snimao na ploče EBP-a i Jugotona.

Vidi: Plakat

SEDMA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U utorak, 19. srpnja 2022., održana je sedma slušaonica starih ploča. Ovoga puta, koncept slušaonice prilagodio se novom ambijentu zagrebačkog bara RO&DO (Britanac, Ilica 73) koji je ugostio kolekcionara Mikulu Marušića Pederina i doktorandicu na projektu, Doru Dunatov. Oni su za publiku puštali talijanski jazz s Elektrotonovih ploča iz ostavštine odvjetnika Željka Martića na modernom, ali i na starom mehaničkom gramofonu. Na programu su bili razni plesovi većinom u izvedbi plesnih orkestara Kramer i Semprini, protagonista talijanskog jazza u 30-im i 40-im godinama prošlog stoljeća. Uz ugodno društvo na terasi zagrebačkog bara, od kojih je dio došao čuvši za događaj na Radio Sljemenu, slušaonica je potrajala više od dva sata.

ŠESTA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U  utorak, 3. svibnja 2022., održana je šesta u nizu naših slušaonica starih ploča na 78 okretaja. Nakon istaknutih izvođača dalmatinske pjesme koji su djelovali tijekom prve polovice 20. stoljeća, a čiji smo opus slušali u siječnju ove godine, na red su došli istaknuti skladatelji dalmatinskog melosa. Vjekoslav Knežević, Silvio Sutlović, Vlado Vicić i Mario Nardelli samo su neki od skladatelja čije je ime vremenom okopnjelo, pretvarajući niz prepoznatljivih melodija u narodno blago bez poznatog autora. Njihov je bogati rad zabilježen na izdanjima kuća Edison Bell Penkala, Elektroton i Jugoton. Voditelji slušaonice bili su dr. sc. Joško Ćaleta, suradnik na projektu i doktorandica Dora Dunatov. Slušaonica je održana hibridno, u knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te putem platforme Zoom. 

PETA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U četvrtak, 20. siječnja 2022. održana je slušaonica starih ploča posvećena istaknutim izvođačima dalmatinske pjesme na tvrdim pločama u produkciji diskografskih kuća Elektroton i Jugoton. Iz bogata repertoara, odabran je niz snimki u izvedbi Petra Tralića i njegove Grupe Dalmatinaca, Borisa Nikolića, Ansambla Dalmacija, Anice Zubović i drugih. Mnogi su od njih danas nezasluženo zaboravljeni i skrivaju se u prašnjavim brazdama tvrdih ploča koje su se četrdesetih i pedesetih godina prošloga stoljeća vrtjele na brojnim gramofonima i radio postajama bivše države, predstavljajući izuzetno bitan dio glazbene industrije. Slušaonicu održanu hibridno (uživo u knjižnici IEF-a i putem platforme Zoom) pripremili su dr. sc. Joško Ćaleta, suradnik na projektu i etnomuzikolog specijaliziran za glazbu na dalmatinskom području, i doktorandica na projektu Dora Dunatov.

Vidi: Snimka slušaonice / Popis glazbe

ČETVRTA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U utorak, 14. prosinca 2021., održali smo četvrtu slušaonicu starih ploča uz debatni klub. Slušaonica je ostvareno hibridno, tako da je ograničen broj posjetitelja sudjelovao uživo u knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, dok su neki slušaonici pristupili virtualno putem platforme Zoom. Ova je slušaonica bila posvećena božićnim snimkama na šelak pločama, zbog čega je dobila naslov “Božić u ranoj hrvatskoj diskografiji“. S obzirom na odličnu kontinuiranu suradnju članova projekta s Gradskim muzejom Sisak, i ovoga smo puta događaj organizirali u suradnji s tom institucijom. Stoga je jedan od voditelja slušaonice bio Predrag Jelić, kustos Muzeja. Slušaonicu je, uz njega, vodila Irea Miholić, naša suradnica s IEF-a.

Vidi: Plakat / Snimka slušaonice

TREĆA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U petak, 29. listopada 2021., održali smo treću slušaonicu starih ploča uz debatni klub. Slušaonica je ostvareno hibridno, tako da je ograničen broj posjetitelja sudjelovao uživo u zbornici Muzičke akademije u Zagrebu, dok su neki slušaonici pristupili virtualno putem platforme Zoom. Ova je slušaonica bila posvećena temi vojne glazbe, zbog čega je dobila naslov “U ratu i miru: rane snimke vojnih glazbi na prostoru Hrvatske”. S obzirom na odličnu kontinuiranu suradnju članova projekta s Gradskim muzejom Sisak, i ovoga smo puta događaj organizirali u suradnji s tom institucijom. Stoga je jedan od voditelja slušaonice bio Predrag Jelić, kustos Muzeja, koji je u prvom dijelu predstavio povijesni kontekst vojne glazbe i koračnica. U drugom je dijelu glavnu riječ preuzela naša suradnica Jelka Vukobratović, koja se pak posvetila samom repertoaru i izvođačima vojne glazbe u produkciji Edison Bell Penkale. Slušaonica je urodila bogatom hibridnom raspravom, pokazujući koliko je zapravo širok i podroban odjek ove prilično male interesne niše.

Vidi: Snimka slušaonice

DRUGA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U petak, 29. siječnja 2021., održana je druga, potpuno virtualna slušaonica starih ploča uz debatni klub. Slušaonica pod naslovom “Zvuci izdržljivosti: zbirka Kraker Holandske kuće Gradskog muzeja Sisak” bila je posvećena jedinom informativno-interpretacijskom centru industrijske baštine u Hrvatskoj – Holandskoj kući. U toj poznatoj sisačkoj građevini iz 19. stoljeća čuva se impresivna zbirka sisačkog kolekcionara Velimira Krakera. Zbirku čini oko 1700 starih ploča i velik broj fonografa, gramofona i radio uređaja iz prve polovice 20. stoljeća. Gost virtualne audio-vizualne slušaonice bio je kustos zbirke Kraker, Predrag Jelić, s kojim je razgovarala doktorandica Dora Dunatov. Tako smo, barem na kratko, otputovali u glazbenu prošlost ozvučenu izborom iz Krakerove bogate kolekcije.

U znak podrške tom interaktivnom muzejskom centru, koji je u prosincu 2020. proslavio tek prvi rođendan, slušaonicu i debatni klub slušatelji su mogli pratiti putem platforme Zoom i Facebook, a snimka je dostupna i na YouTube kanalu.

Vidi: Plakat / Snimka slušaonice

PRVA SLUŠAONICA STARIH PLOČA

U srijedu, 21. listopada 2020. u multimedijalnoj dvorani KGZ-a, kao dio ovogodišnje manifestacije Mjesec hrvatske knjige, održana je prva slušaonica starih ploča uz debatni klub s temom “Popevke je slagal: Vlaho Paljetak u ranoj hrvatskoj diskografiji”. Voditelji slušaonice bili su dr. sc. Jelka Vukobratović, suradnica na projektu i Igor Mladinić iz Glazbenog odjela KGZ. Prilog je snimala CMC TV, a osim uživo, slušaonica se mogla pratiti i putem Zoom aplikacije. Tom prilikom predstavljen je projekt koji financira HRZZ, a izlagači su naizmjence analizirali odabrane pjesme u izvedbi Vlahe Paljetka. Interaktivni pristup omogućio je i sudionicima da se uključe svojim komentarima i pitanjima tijekom same slušaonice.

Vidi: Najava / PPT / Zvučni primjeriFotogalerija / Prilog CMC TV-a / Snimka slušaonice / Izvještaj